Resize of Dkw-hummel-super
l-1
DKW Spoetnik

Mail to :
Harry Bastiaansen

dkw speotnik 1 dkw spoetnik 2

DKW Zweirad Union 115/155

De Zweirad Union type 115/155 was een brom/motorfiets model van West-Duits fabricaat. De tweewieler werd door de samenwerkende fabrikanten DKW, Victoria enExpress vanaf 1960 gedurende enkele jaren uitgebracht als bromfiets onder type 115 en onder type 155 als motorfiets.
Het model had een futuristische vormgeving en onder meer een benzinetank die een geheel vormde met de behuizing van de koplamp.
Vanwege zijn opvallende verschijning ontstonden bij-/spotnamen die verwezen naar een banaan en in Nederland werd de tweewieler ook wel Spoetnik genoemd. De bromfietsversie was voorzien van een tweetakt krachtbron met geforceerde luchtkoeling, drie voetbediende versnellingen en twee pk. De motorfietsversie produceerde zo'n vier pk

Al jaren was ik op zoek naar een spoetnik waar weer veel aan gedaan moest worden, deze gevonden op marktplaats en gelijk gekocht.

De vorige eigenaar wat al begonnen met restaureren en het verzamelen van nieuwe onderdelen. Toch besloten om weer van vooraf aan te beginnen.

Alles uit elkaar gehaald en veel detail foto`s gemaakt dit voor het weer in elkaar zetten.

De schokbrekers heb ik uit elkaar gehaald omdat de positioneer ringen er niet meer in zaten, deze op mijn cnc machine gefreesd na stralen gespoten in de primer en weer in elkaar gezet. Voor het uit elkaar halen van de schokbrekers een tooltje gemaakt waarmee ook alles weer in elkaar gezet kon worden.

De gaten waar de standaard in zit waren flink groter geworden, deze uitgeboord en nieuwe busjes in gelast.

Zadeldek vervangen door een nieuwe.

Al het klein materiaal is opnieuw verzinkt bij Tollaar in Rotterdam even als de spullen die verchroomd moesten worden. De twee verchroomde V strips waren er niet bij deze uitgetekend met mijn cnc machine en nagemaakt. Tot ik andere heb gevonden gaan deze er op

 Volgens de verkoper was het motortje gereviseerd maar ik kwam erachter dat de krikstarter veer niet werkte, opengemaakt veer 1 omwenteling erbij en het was opgelost.

Af fabriek zit er op een spoetnik 16 inch velgen en banden op maar ik heb er 17 inch op gelegd.

Alles gestraald, waar nodig de roest putjes bijgewerkt met plamuur en door Albert is alles in de primer gespoten.

Jos Verboven uit de kaatshevel heeft al drie brommers voor mij gespoten en daar alles naar toe gebracht, hij kijkt hem nog na en werkt het een en ander bij. Dan heeft hij alles in de vuller gespoten waarna ik hem heb strak gezet in mijn garage.

Weer terug gebracht spuit hij hem in de DKW kleur antraciet en crème. Na het aanbrengen van de biezen en stikkers wordt alles afgespoten met blanke lak.
opbouwen kan beginnen

gespoten-14

aankoop_01

aankoop_02

aankoop_03

aankoop_04

aankoop_05

aankoop_06

aankoop_07

dkw_spoetnik_08

dkw_spoetnik_09

dkw_spoetnik_10

dkw_spoetnik_11

dkw_spoetnik_12

dkw_spoetnik_13

schokbreker-7

dkw_spoetnik_14

dkw_spoetnik_15

dkw_spoetnik_16

dkw_spoetnik_17

chroom-04

dkw_spoetnik_38

dkw_spoetnik_40

dkw_spoetnik_41

dkw_spoetnik_42

dkw_spoetnik_18

dkw_spoetnik_19

dkw_spoetnik_20

dkw_spoetnik_21

dkw_spoetnik_22

dkw_spoetnik_23

dkw_spoetnik_24

dkw_spoetnik_25

dkw_spoetnik_27

dkw_spoetnik_28

dkw_spoetnik_29

dkw_spoetnik_30

dkw_spoetnik_31

dkw_spoetnik_32

dkw_spoetnik_33

dkw_spoetnik_34

dkw_spoetnik_45

dkw_spoetnik_46

dkw_spoetnik_47

dkw_spoetnik_49

dkw_spoetnik_50

dkw_spoetnik_51

dkw_spoetnik_53

dkw_spoetnik_54

dkw_spoetnik_55

dkw_spoetnik_45

dkw_spoetnik_50

dkw_spoetnik_56

dkw_spoetnik_57

dkw_spoetnik_60

dkw_spoetnik_59
dkw_spoetnik_58
DKW Spoetnik 115
mooiste brommer waspik
een trapke

Zondag 8 juli 2018 was weer de 5e toerrit van de waspikse club.

Prachtig weer, goed georganiseert en een mooi uitgezete route door het Brabandse en Gelders landschap. Met een opkomst van een 240 tal brommers uit heel het land was brommers kijken een lust voor het oog. Zoals de club naam al zegt waren er heel veel zundapp`s op het evenement afgekomen. Niet verwonderlijk als we weten dat er afgerond 25000 zundapp`s op kenteken zijn gezet en rond de 13000 kreidles, deze waren dan ook ruim vertegenwoordigd en ook hele mooie brommers.

De organisatie heeft ook elk jaar een prijs voor de mooiste brommer, wat schetst mijn verbazing, mij DKW spoetnik was daar voor uit gekozen. Hier had ik niet op gerekend maar ben er wel heel blij mee, de trofee een zundapp heeft een mooi plaatsje gekregen tussen mijn DKW`s.

bromfietsclub t`zuigertje
zuigertje 1

Zaterdag 4 juni 2022 meegereden met de tocht van `t zuigerke.

Deze keer mijn lelijkste brommer meegenomen de DKW hummel spoetnik, echter de jury dacht daar anders over. Uit de 170 deelnemende brommers kozen zij mijn spoetnik als mooiste brommer en verdiende daarmee de 1e prijs. Verbaasd maar met trots de 1e prijs beker in ontvangst genomen

dkw spoetnik