Resize of Dkw-hummel-super
l-1
Geschiedenis

Mail to :
Harry Bastiaansen

Dkw

DKW is een historisch Duits
auto-, motor- en bromfietsmerk.
DKW: J.S. Rasmussen, later
Auto Union AG, Zschopau, Sachsen, Auto Union AG, Ingolstadt/Donau und Düsseldorf en Zweirad-Union AG, Nürnberg.

Geschiedenis

In 1916 startte de Deen Jørgen Skafte Rasmussen (1878-1964) in Duitsland een fabriek voor stoommachines. Een van zijn projecten was het bouwen van een door stoom aangedreven auto, de Dampf Kraft Wagen. Toen dat project mislukte, bouwde hij een tweetakt motor, Des Knaben Wunsch. Toen hij deze motor in een iets aangepaste vorm in een motorfiets bouwde, was Das Kleine Wunder geboren.
In 1932 fuseerde DKW met
Audi, Horch en Wanderer tot Auto Union. De merken bleven overigens bestaan. Bovendien kocht DKW in dat jaar de licentierechten van een uitvinding van Dr. Adolf Schnürle: de omkeerspoeling. Dit hield in dat het verse benzine/lucht-mengsel rechtstreeks uit de overstroompoorten omhoog ging en daardoor de uitlaatgassen verdreef. Dit was belangrijk omdat men hierdoor kon afstappen van het gebruik van kamzuigers.
Vanaf 1928 tot 1966 bouwde DKW
auto's met tweetakt motoren, en pionierde men in voorwielaangedreven auto's. Meestal met twee cilinders, maar in 1939 werd een prototype gebouwd met drie cilinders. Pas na de oorlog werd dit prototype in productie genomen, als DKW in West-Duitsland, en als IFA, later Wartburg in Oost-Duitsland.
In de twintiger jaren was DKW ook zeer succesvol met motorfietsen, en was men ook in de
motorsport dominant aanwezig. De blauwdrukken van het model RT 125 moesten echter na de oorlog worden afgestaan aan het Amerikaanse Harley-Davidson en het Engelse BSA. Die brachten respectievelijk de Hummer en de Bantam uit, gebaseerd op de plannen voor de DKW RT 125.

DKW motorfietsen
In 1918 trad tweetaktspecialist Hugo Ruppe bij Rasmussen in dienst. Zijn eerste (18 cc) motortjes werden in rollend kinderspeelgoed gebouwd en de naam werd Des Knaben Wunsch.
In 1921 werden de eerste echte motorfietsen gebouwd, in 1922 de 142 cc Lomos- en 122 cc Golem-scooters en in 1928 was DKW de grootste motorfietsenfabriek ter wereld, die overigens uitsluitend tweetaktmotoren bouwde (maar dan wel meer dan 100.000 per jaar).
DKW stortte zich op de
auto’s met de overname van Slaby & Beringer. Daarna werden ook Audi, Horch en Wanderer overgenomen en ontstond Auto Union.
Na de
oorlog lag Zschopau in Oost-Duitsland en werd Auto Union vervangen door Ifa (MZ). In 1949 werd in Ingolstadt Auto Union opnieuw opgericht en werden ook weer DKW-auto’s en -motorfietsen gebouwd.
In 1957 kwam DKW samen met
Victoria en Express in de “Zweirad Union”. In 1966 werd de Zweirad Union AG door Fichtel & Sachs overgenomen, evenals Hercules in Neurenberg. Hoewel het gebruik van de merknaam DKW in 1970 eindigde, werden ook na deze tijd sommige Hercules-modellen in Engeland als DKW verkocht. Zie ook Freital en Eichler.

Das Große Wunder en DGW
In 1927- en 1928 gebruikte DKW deze naam, toen eigenaar Rasmussen een proces verloor van DeKaWe (Deutsche Kabel Werke) over het gebruik van de naam. Toen DeKaWe geïnteresseerd raakte in de levering van
banden aan DKW kwam er een schikking, waardoor DKW haar naam kon behouden. Intussen werden in Groot-Brittannië DKW-motorfietsen als DGW verkocht.

Vaststelling bouwjaren
Het is moeilijk het exacte bouwjaar van DKW-motorfietsen uit het begin van de jaren dertig vast te stellen. Vaak worden frames uit het bouwjaar 1929 gebruikt. Waarschijnlijk is de
beurskrach van 1929 hier debet aan; de frames waren al geproduceerd, maar door de Grote Depressie konden ze niet meer verkocht worden...

Spot- en bijnamen
In Nederland werd DKW wel gekscherend of liefkozend Duitse Kinder Wagen genoemd.
Andere spot- en bijnamen voor het
merk zijn:
Spoetnik voor de DKW 115 bromfiets uit 1960
Zingende zaag voor de DKW 350 cc racemotor uit de jaren vijftig (men was toen niet gewend aan tweetaktmotoren op de wegracecircuits).
Billenwarmer voor de DKW hulpmotor uit 1919 (de
motor was op de bagagedrager gemonteerd)
Blutblase in
Duitsland voor de DKW Luxus 300, naar de knalrode tank
DKW (algemeen):Dat Kreng Weigert, Das Krankenhaus Wartet,
Derevo - klei - voda is de spotnaam die DKW's in Sovjet-Unie kregen, waar ze na de
Tweede Wereldoorlog tamelijk vaak voorkomend waren (de meeste kwamen als trofee naar Rusland terecht). Derevo-klei - voda betekent hout - lijm - water in het Russisch.

Bron:

Wikipedia