Resize of Dkw-hummel-super
l-1
Sparta GF50 Tour 1962

Mail to :
Harry Bastiaansen

Sparta aankoop 3

Niet deze maar eenzelfde was voor een lange tijd het vervoermiddel om naar en van school te rijden. Op een gegeven moment te lang in een groep met hoge snelheid gereden en dat was de juiste omstandigheid voor een vastloper. Daarna overgestapt naar een DKW hummel TS met geforceerde koeling.

Dit type DKW en andere heb ik al eerder gerestaureerde ook weer enkele van verkocht. Deze kwam ik tegen op marktplaats en had bij de eigenaar enkele jaren in de tuin gestaan als declaratie. Om hier weer iets van te maken gaan we hem weer volledig onderhanden nemen. Banden velgen, spaken zadel blok revisie stralen en spuiten en zoeken naar een paar missende onderdelen.

Ik heb dit al eerdere gedaan maar het blijft een uitdaging, we beginnen met het demonteren en veel foto’s maken

sparta demonteren1 sparta demonteren 2

Blok reviseren was nodig omdat de brommer enkele jaren buiten had gestaan en daardoor de zuiger vastzat. Na het uit elkaar halen bleek ook water in het krukas huis te staan gelukkig was de krukas nog in goede staat. Set nieuwe lagers en keringen gekocht, pakkingen zelf gemaakt en alles weer in elkaar gezet.

sparta blok revisie 5
sparta blok revisie 4
sparta blok revisie 3
sparta blok revisie 2

Na dat alles weer in elkaar stond een test opstelling gemaakt om hem te starten. Omdat de cilinder al eens opgeboord was van 38.5 naar 38,98 heb ik niet geprobeerd een nieuwe zuiger te vinden. Wel viel mij al op dat de zuigerveren niet aansloten er zat wel een gat van 8 mm tussen dus ze waren te klein. Tocht geprobeerde het blok hiermee te starten, liep alleen bij half gas of meer. Nieuwe zuigerveren gekocht erop gezet en toen liep hij zoals het hoorde.

Blok is klaar die zetten we voorlopig aan de kant.

We gaan de brommer weer opnieuw spuiten in de kleuren zwart grijs, maar voordat we dat kunnen doen moet eerst de oude verf eraf. Bij de andere brommers heb ik alles gestraald maar nu heb ik de verf met verf-remover eraf gehaald en daarna pas gestraald. bij het verwijderen van de verf kwam ik een gaatje tegen aan de onderkant van de tank, dit dicht gesoldeerd met een koper plaatje want we gaan de tank met tank-cure van binnen nog behandelen.

sparta verf verwijderen 1
sparta verf verwijderen 5
sparta verfverwijdern 2 sparta verfwerwijderen 4
sparta verf verwijderen 6
sparta verf verwijderen 3

Mijn straalkast staat op een andere plaats dus daar alles naar toe gebracht.

Nadat alle is gestraald, en oneffenheden bijgewerkt was hij klaar om in de primer gespoten te worden.

primer spuiten 1 primer spuiten 2

Na nat schuren en oneffenheden bijwerken kan de brommer in de eind kleur zwart en grijs wporden gespoten.

kleur spuiten 1 kleurspuiten 3
kleur spuiten 2 biezen 1
biezen 2

Chroom is opnieuw verggroomd , wielen hebben nieuwe velgen, spaken en banden gekregen en missende onderdelen zijn gezocht en gevonden.
Opbouwen kan beginnen.

frame in opbouw 1
frame in opbouw 3
frame in opbouw 5 frame in opbouw 6

Brommer is klaar en de eerste proefrit is goed verlopen.
Nu nog een kenteken en hij kan op de weg.

klaar 1
klaar 3